25 de juny del 2014

Lletra a lletra

Gràcies a aquest pdf amb recomanacions de llibres sobre lletres, vaig descobrir fa poc uns quants abecedaris il.lustrats que tenen molt bona pinta. N'hi ha molts d'interessants i avui us vull parlar del que nosaltres tenim "Lletra a lletra", d'Àngels Navarro, publicat el 2011 per l'editorial Combel.
Lletra a lletra, Ed. Combel


El llibre parteix d'una idea molt bona i el resultat final està molt ben dut a terme, amb una direcció d'art magnífica. Les pàgines són de cartolina gruixuda, amb una combinació de colors molt atractiva.
Cada doble pàgina està dedicada a una lletra, a l'esquerra apareix la lletra representada amb molt enginy, a través de tipografies diferents i de jocs visuals que fan referència al so que representa: la "S" és una lletra de pasta de sopa, la "M" una cinta mètrica, la "H" està brodada, la "U" escrita en guix a la paret... Tot amb un gust exquisit.
I a la pàgina del costat hi ha una activitat que els nens poden fer en relació amb la lletra: buscar paraules que comencin per A en una habitació, construir la lletra F amb peces que trobaran dins d'un sobre, buscar "p" camuflades entre "q", buscar objectes que semblin la lletra "C", buscar sons en una sopa de lletres...
La meva filla gran ha acabat P4, i per tant està en un moment en que reconeix totes les lletres majúscules, té interès per les minúscules i  ja li comença a trobar el seu què a jugar amb les lletres, començant a formar algunes paraules. Per a algunes de les activitats que proposa el llibre encara la considero petita, però en general  crec que és un llibre que agradarà als nens a partir d'uns cinc anys.
Penso també que és un altre d'aquells llibres ideals per a regalar, ja que són més que un llibre, un objecte amb molt valor, un llibre d'aquells que sap greu fer-lo malbé. Nosaltres el guardem de moment una mica apartat, esperant que ens duri també fins que el petit (cada cop menys) comenci a aprendre les lletres!




Lletra a lletra, Ed. Combel

Lletra a lletra, Ed. Combel

16 de juny del 2014

Diario de una mamá pediatra


Els pediatres, juntament amb d'altres professionals de la salut, són un dels col.lectius que s'han fet més presents a les xarxes socials, utilitzant les noves tecnologies per a fer difusió del seu coneixement. D'aquesta manera ens han donat  l'oportunitat a molts pares d'afrontar amb més informació les petites malalties dels nostres fills i el seu trànsit per les diferents etapes. Darrerament, alguns d'aquests pediatres han escrit llibres resumint o completant les aportacions que van fent al seus blocs, com és el cas del llibre El Médico de mi hijo de Jesús Martínez.
Des de fa unes setmanes també es pot comprar el nou llibre d'una coneguda pediatra, la Doctora Amalia Arce, autora del   blog Diario de una mamá pediatra.

Diario de una mamá pediatra, Dra. Amalia Arce




L’Amalia Arce, la mamá pediatra,  és un dels noms referents si parlem de pediatres presents a la xarxa. El seu bloc, subtitulat, "Cuaderno de viaje de quien obtuvo casi a la misma vez el título de pediatra y el "carnet" de mamá" és molt popular, possiblement pel fet de difondre coneixements pediàtrics de molta utilitat complementats amb la pròpia experiència personal de l'autora.
Va ser un dels primers blogs que vaig començar a seguir quan vaig endinsar-me a la blogosfera i he aprés moltes coses en els seus posts, que ja són més de 1000 des que va començar el 2009. Aquesta quantitat de textos escrits ja dóna la idea de la seva constància i empenta,  i de la gran tasca que realitza, ja que en tots aporta gran quantitat d'informació, explicada de manera molt pròxima.

En el llibre Diario de una mamá pediatra, ordena i complementa moltes de les coses que ha dit al llarg dels anys en el seus posts,  i resulta un manual  útil per saber com actuar davant de les malalties comuns en la infantesa, així com per a saber el que pensa l’autora de temes com la conciliació, els nous tipus de famílies i per saber més sobre l’ofici del pediatre. M’ha semblat interessant l’últim capítol, titulat "En la consulta del pediatra",  en el que ens dóna unes pinzellades de com ens veuen els pediatres a les famílies, amb algunes anècdotes i explicacions de situacions viscudes.
El llibre és molt conciliador amb tots els tipus de criança  i combina les explicacions amb  aportacions més personals de l'autora i il.lustracions i requadres amb les dades més rellevants. 

En la cita que obre el llibre, d'Antonio Machado,  podem llegir "En cuestiones de cultura y de saber, sólo se pierde lo que se guarda, sólo se gana lo que se da". Sortosament, a través dels seus llibres i blocs, molts professionals de la salut, com la mamá pediatra, estan compartint els seus coneixements i som molts els que hi guanyem!

Diario de una mamá pediatra, Dra. Amalia Arce

10 de juny del 2014

Aquest llibre és de l'avi






Aquest llibre és de l'avi; Combel Editorial
 

Fa pocs dies vam celebrar l'aniversari d'un dels avis de les criatures, i un dels regals que li van fer els quatre néts va ser el llibre: "Aquest llibre és de l'avi".  
Feia temps que l'havia vist, m'havia agradat molt i ja esperava l'ocasió de poder-lo lliurar al seu destinatari!
El llibre és molt complet, el.laborat com una mena de quadern en el qual han de treballar junts l'avi i el  nét o néts. Al llibre, de Jaume Copons, hi ha les il.lustracions de Liliana Fortuny i alguns textos, però la resta l'han d'anar omplint les dues generacions a través de preguntes que fan els néts i de les histories i records que explica l'avi.
És una manera divertida d'aprendre curiositats sobre el seu avi (Quin és el seu menjar favorit?, A que jugava de petit?) i també moltes anècdotes sobre com era la vida fa unes dècades, ja que el  llibre inclou una línia del temps on s'hi poden col.locar els esdeveniments històrics més importants que han ocorregut durant la vida de l'avi.
I tota la informació es va incloent en el llibre de formes molt originals, ja que hi ha qüestionaris, dibuixos, adhesius, solapes que amaguen motius pels quals els néts volen donar-li les gràcies...
Totes són activitats que requereixen cert temps, tant per fer les preguntes i escoltar les respostes, com per plasmar-les desprès en el quadern, així que penso que el poden realitzar nens a partir d'uns 6 o 7 anys, quan ja comencen a tenir curiositat per aprendre de la vida dels altres. La meva filla de 4 anys no va entendre massa de què anava el llibre quan li vaig ensenyar, en canvi la meva neboda, dos anys més gran, ja prestava atenció i ganes de començar-lo.
És un regal que penso que pot donar molt de sí, ja que s'ha d'anar el.laborant poc a poc, a partir de converses, i amb el que segur que els nens es sorprendran aprenent moltes coses sobre els seus avis. Una opció és regalar-lo un cop els nens ja han omplert tots els apartats del llibre, que hauran anat configurant en secret amb preguntes dissimulades,  però jo crec que es millor donar-lo en blanc per tal que tant els avis com els nets puguin gaudir en comú del procés! Al final, queda un llibre únic, fet a la mida de la persona que el rep, i aquests són sempre els millors regals.
Per si a algú li interessa, també hi ha la versió per a l'àvia!





Aquest llibre és de l'avi; Combel Editorial



Aquest llibre és de l'avi; Combel Editorial


2 de juny del 2014

"La caixa del port"


La caixa del port
La caixa del port, Editorial A buen paso
                                         
Us recomano de nou un llibre de l'editorial A buen paso, especialitzada en àlbums il·lustrats, com El cuento del carpintero, del que vaig parlar-ne fa uns mesos.

Es tracta d'un altre d'aquests llibres que ja agrada només de tenir-lo a les mans. Tant la història com les il.lustracions són molt originals:  un dia arriba al port una gran caixa sense remitent ni destinatari. Aleshores, tot de gent diversa començarà a reclamar-la, dient el què hi ha a dins. Primer, una senyora està convençuda que és un vestit que li envia la seva germana.  Després, l'amo del museu de cera assegura que a dins hi ha una estàtua.  I així van apareixent suposats destinataris de la caixa: un excursionista, un infant, un banquer, un soldat, un científic, una soprano... Els treballadors del port, finalment, decidiran obrir el paquet per a sortir de dubtes.

  La història atrapa des de la primera pàgina i els dibuixos criden molt l'atenció. El text amb rima, escrit amb lletra d'impremta, és de la Gemma Martí. Les il.lustracions, coloristes i imaginatives, de la Meritxell Duran. A mesura que van apareixent personatges, aquests es van acumulant a les pàgines i reaccionen visualment davant cada nova petició i inclús van establint petites relacions entre ells.



La caixa del port, Editorial A buen paso
  
La caixa del port, Editorial A buen paso                                          

Un conte molt suggeridor i divertit, que la meva filla ha contemplat amb molt interès des de principi a final, sorprenent-se de les moltes reclamacions de cada amo i de les seves argumentacions. I proposant també solucions per a sortir de dubtes.

En aquest enllaç podeu accedir a una visualització d'algunes pàgines del llibre.

Ja em direu si us agrada!