17 d’octubre del 2013

Llibres infantils: "El diario de las cajas de fósforos"

Avui us  recomano aquest llibre que acaba de publicar l'editorial Juventud. Un llibre que parla de la importància de preservar la memòria, ple de nostàlgia pel passat i que proposa un viatge en el temps  a través de petits objectes guardats en una capsa de llumins. Un llibre preciós que esdevé un homenatge a la conservació de la memòria.
El diario de las cajas de fósforos; Ed. Juventud


«Elige el objeto que más te guste y luego te contaré su historia.» 

Aquestes són les paraules que li diu el besavi a la seva neta al principi del llibre. La neta tria una capsa de cigars que conté tot de petites capses de llumins, i a l'interrogar-lo sobre el que hi ha dins, ell li diu: "No hay una historia, sino un montón de historias".
Quan el besavi era petit no sabia escriure i es va decidir a anar guardant petits objectes dins aquestes capses, com si es tractés d'un diari tangible, per a poder recordar en un futur. Dins de les capses hi trobem un pinyol d'oliva, una entrada per un partit de beisbol, una fotografia i objectes diversos que ens ens faran viatjar a un moment diferent de la vida del besavi, nascut a Itàlia i emigrat als Estats Units amb la seva família.
El llibre està escrit per Paul Flesichman i il.lustrat per Bagram Ibatoulline. Les imatges ubicades al present són molt coloristes, amb molts detalls, semblen quasi fotografies. I les del passat són en blanc i negre, recreant perfectament l'atmosfera de principis del segle passat.
A partir de mostrar els diversos objectes es va conformant la historia familiar, i la nena del conte va apreciant el misteri que s'amaga en les petites coses, i la  necessitat de guardar-les.


Un llibre per nens a partir d'uns cinc anys que també els farà despertar l'interès per escriure un diari i guardar-lo com l'objecte més preuat, ja que el llibre també remarca la importància de saber escriure per preservar el records. 
Des de les primeres pàgines ens endinsa en un ambient ple de llibres, nostàlgia i fragments de memòria capturats en petites capses de llumins. 
Una delícia.

El diario de las cajas de fósforos; Ed. Juventud


 
El diario de las cajas de fósforos; Ed. Juventud


(Entrada publicada a l'ARA Criatures)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada