10 d’agost del 2013

Contes desexplicats: La caputxeta forçuda

Els contes clàssics són els que més agraden als petits, una aposta segura  a l'hora de comprar un conte nou.
I quan ja fa temps que estan familiaritzats amb les històries de tota la vida és un experiment molt divertit anar introduint elements nous als contes, o suggerint-los noves possibilitats de continuació de la història. La meva filla sempre ha gaudit d'aquestes tergiversacions dels contes originals,  que viu com un joc.

Des d'aquest any podem explicar els contes clàssics d'una altra manera també gràcies a la nova col.lecció de l'editorial Baula: Contes desexplicats.  Veure que els contes poden sortir-se de la línia predeterminada acostuma a agradar molt als petits, pel que té de trencar amb una norma establerta, i en aquesta col.lecció  els nens ja se sorprenen només al llegir el títol. I la història que hi trobem a dins és una molt bona alternativa a la història clàssica, tant perquè és molt entretinguda com perquè, a més, aporta solucions no sexistes ni amb estereotips de gènere. El llop aquí no és ferotge, la caputxeta no té por i la rateta és més apassionada de la lectura que no presumida. Tot molt ben lligat i sense resultar políticament correcte de manera expresa.

http://www.apeudepagina.com/web/wp-content/uploads/2013/04/caputxeta.png
Contes desexplicats; Editorial Baula
 
La idea d'engegar aquesta col.lecció va néixer el 2009, arran d'una exposició on diversos il.lustradors modificaven els contes originals.  Des d'aleshores el grup de contacontes "Vivim del cuento" es dedica a explicar aquests contes en diversos tallers i ara també els ha plasmat en llibres.
Nosaltres tenim el de La caputxeta forçuda i li agrada molt a la petita, ja que la caputxeta és valenta, esportista, decidia i, com diu el títol, molt forçuda! El cistell el porta ben ple de coses! El llop, en canvi, no és gens fort i es cansa de seguida. Tot i això, continua tenint ganes de menjar-se la caputxeta, i aquesta trobarà una solució molt enginyosa per a desfer-se'n. Similar a la de la història original, però al revés.
En aquest les il.lustracions són d'Albert Vitó.

La caputxeta forçuda, Editorial Baula.

Dins d'aquesta col.lecció es poden trobar també, de moment: La cabreta i els set llops, En Patufot i La rateta que llegia a l'escaleta.  Cada conte està il.lustrat per un autor diferent de l'Escola de la Dona.

És una sèrie molt recomanable que divertirà als nens a partir d'uns quatre anys, però és indispensable que estiguin molt familiaritzats amb els contes clàssics, per a que gaudeixin més de la transgressió i del final diferent de l'habitual. Els textos estan escrits en lletra lligada.

(Entrada publicada a l'ARA Criatrures)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada